آموزشی, خبر

تشخیص و درمان پوست خشک

درمان پوست خشک و پوسته پوسته معمولاً شامل استفاده از مرطوب کننده برای آبرسانی به پوست و بطور کل استفاده از محصولاتی جهت جلوگیری از از دست دادن بیشتر رطوبت است. کرم‌ها یا پمادهای حاوی اوره، اسید لاکتیک یا اسید سالیسیلیک نیز می‌توانند به لایه برداری و نرم شدن پوست کمک کنند. اجتناب از آب داغ و صابون‌های تند نیز می‌تواند از خشک شدن بیشتر جلوگیری کند. در موارد شدید، پزشک ممکن است یک استروئید موضعی یا سایر داروها را تجویز کند.

خشکی پوست چیست؟

خشکی پوست یک بیماری شایع است که با کمبود رطوبت در خارجی ترین لایه پوست که به نام لایه شاخی پوست نیز شناخته می‌شود. این می‌تواند منجر به علائم مختلفی مانند پوسته پوسته شدن، خارش و احساس سفتی شود. در حالی که هر کسی می‌تواند خشکی پوست را تجربه کند، اما در افرادی که عوامل مستعد کننده خاصی مانند افزایش سن، استعداد ژنتیکی، دوش یا حمام آب گرم مکرر، رطوبت کم و شرایط پزشکی خاص دارند، شایع تر است. لایه شاخی مسئول تشکیل یک سد محافظ است که از هدر رفتن آب جلوگیری می‌کند و از پوست در برابر عوامل محیطی مانند باکتری‌ها و آلاینده‌ها محافظت می‌کند. هنگامی که این سد در معرض خطر قرار می‌گیرد، پوست توانایی خود را برای حفظ رطوبت از دست می‌دهد که منجر به خشکی و علائم مرتبط می‌شود. در شرایط حاد باید از روش‌های درمانی استفاده کرد.چنانچه درمان انجام نشود خشکی پوست می‌تواند شدیدتر شود و منجر به ترک‌ها و شکاف‌هایی شود که می‌تواند دردناک و مستعد عفونت باشد. درمان پوست خشک و پوسته پوسته معمولاً شامل ترکیبی از اصلاح سبک زندگی و درمان‌های موضعی است. اینها ممکن است شامل استفاده از پاک کننده‌های ملایم، اجتناب از آب داغ، استفاده منظم از مرطوب کننده‌ها برای افزایش رطوبت داخل خانه باشد. در برخی موارد، داروهای تجویزی یا اقدامات پزشکی ممکن است برای مدیریت خشکی شدید یا مداوم پوست ضروری باشد. با مراقبت مناسب، اکثر موارد خشکی پوست را می‌توان به طور موثر مدیریت کرد و باعث می‌شود پوستی سالم و راحت داشته باشید.

خشکی پوست چه نشانه‌هایی دارد؟

علائم خشکی پوست بسته به شدت بیماری می‌تواند متفاوت باشد. علائم رایج شامل پوسته پوسته شدن پوست، خارش، زبری، قرمزی و احساس سفتی است. در موارد شدیدتر، پوست ممکن است ترک بخورد یا خونریزی کند و ممکن است درد یا ناراحتی همراه داشته باشد. خشکی پوست اغلب در بازوها، پاها و صورت قابل توجه است، اما می‌تواند در هر نقطه از بدن رخ دهد.

ساختار پوست خشک

بافت پوست خشک به دلیل کمبود رطوبت و چربی در بیرونی ترین لایه پوست می‌تواند خشن، ناهموار و کدر شود. پوست ممکن است خشک و پوسته پوسته به نظر برسد و ممکن است ترک‌های کوچک یا خطوط ریز روی سطح وجود داشته باشد. در برخی موارد، بافت پوست خشک نیز می‌تواند خارش یا تحریک شود که می‌تواند منجر به ناراحتی و افزایش خطر عفونت شود. استفاده از محصولات مراقبت از پوست ملایم و آبرسان و پرهیز از دوش یا حمام آب گرم می‌تواند به بهبود بافت پوست خشک و کاهش علائم مرتبط کمک کند.

عوامل تاثیر گذار در نرمی بافت پوست

نرمی بافت پوست می‌تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، سن، محیط و انتخاب سبک زندگی باشد. ژنتیک می‌تواند بافت طبیعی و خاصیت ارتجاعی پوست را تعیین کند، در حالی که تغییرات مرتبط با افزایش سن مانند کاهش تولید کلاژن می‌تواند منجر به از دست دادن استحکام و نرمی پوست شود. عوامل محیطی مانند قرار گرفتن در معرض نور خورشید، آلودگی و رطوبت کم، عوامل سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، رژیم غذایی نامناسب و ورزش نکردن نیز می‌توانند بر نرمی پوست تأثیر بگذارند. عادات مناسب مراقبت از پوست، از جمله مرطوب کردن منظم و محافظت در برابر آفتاب، می‌تواند به حفظ پوست نرم و لطیف کمک کند.

علت خشکی پوست چیست؟

خشکی پوست می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که به برخی از آنها می‌پردازیم:

رطوبت کم

یکی از شایع ترین دلایل خشکی پوست رطوبت کم است که می‌تواند باعث از دست دادن رطوبت پوست و خشکی و خارش آن شود. دمای سرد، صابون‌ها، مواد شوینده، دوش یا حمام آب گرم نیز می‌توانند به خشکی پوست کمک کنند.

پیشگیری از خشکی پوست

کارهای زیادی وجود دارند که می‌توانید برای جلوگیری از خشکی پوست، دست بدن و صورت خود انجام دهید که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • شستشو با آب گرم به جای استفاده مداوم از آب داغ
  • ماندن در حمام یا زیر دوش بیش از ۱۰ دقیقه
  • فقط از محصولات پاک‌کننده ملایم و بدون عطر استفاده کنید.
  • پس از شستشوی پوست، آن را مالش ندهید و از حرکات خشن بپرهیزید.
  • پس از خشک ‌شدن پوستتان، بلافاصله از مرطوب‌کننده استفاده کنید.
  • از نشستن یا ایستادن در نزدیکی منابع گرمایی مانند شومینه دوری کنید.
  • روزانه آب فراوان بنوشید.

سه نکته برای درمان سریع خشکی پوست

  1. از یک پاک‌کننده ملایم و بدون کف برای پاک‌کردن آلودگی و آرایش استفاده کنید. همچنین داشتن یک روتین مراقبت از پوست که مخصوص نوع پوست شما باشد، حیاتی است. با تمیز کردن پوستتان شروع کنید تا تمام آلودگی‌ها، سموم و آرایش از روی پوست صورتتان پاک شوند.
    البته بسیاری از پاک‌کننده‌ها می‌توانند خشکی پوست را تشدید کنند، مخصوصا اگر سولفات‌هایی مانند سدیم لوریل سولفات (SLS) باشند. پس بهتر است از پاک‌کننده‌های بدون سولفات استفاده کنید.
  2. از روغن‌های مخصوص پوست استفاده کنید: پس از شستن صورت به ‌آرامی پوستتان را خشک کرده و از روغن‌های مخصوص پوست خودتان استفاده کنید.
    اگر روغنی مخصوص صورت ندارید، حتی روغن زیتون آشپزخانه می‌تواند موثر باشد. پوست خشک فاقد سبوم است و تنها راه ترمیم آن، بازگرداندن چربی به پوست است و روغن‌های صورت برای همین کار طراحی شده‌اند.
  3. از مرطوب‌کننده‌های غلیظ استفاده کنید: هنگامی که روغن صورتتان را مصرف کردید، آن را با یک مرطوب‌کننده قوی و غلیظ حاوی شی باتر همراه کنید. اشکالی ندارد اگر یک لایه کرم روی پوستتان باشد.

البته بهتر است روی بالش خود حوله‌ای بکشید تا ملحفه‌های شما کثیف نشوند. با این کارها در مدت کوتاهی پوستتان بسیار بهتر می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *